Wedstrijdseizoen begonnen!

Het wedstrijdseizoen is begonnen! Maandag 6 november vond de eerste BGP marathon plaats, en afgelopen weekend was het NSK afstanden in Enschede.

De BGP marathon wordt op vier niveaus gereden (instappers, beginners, aspiranten en gevorderden/elite), waarbij een (groot)deel van de lengte bij elkaar gebleven moet worden. Hierdoor zal je niet snel hoeven lossen en door de verschillende niveaus is het ook voor iedereen mogelijk om een keertje een marathon te winnen. Er waren 18 ijzersterkers die mee reden en die hebben allemaal flink gekoerst!

Bij de instappers reden Elke, Martijn, Froukje, Stefan, Kerstin en Guus mee. Deze zwart-witte trein nam veelal dominant de kop van het peloton. Echter kon Stefan zichzelf iets te vroeg niet meer inhouden en reed er vandoor. Dit was tegen het zere been van de scheidsrechter en Stefan werd geacht te wachten en pas te mogen gaan aanvallen wanneer de koers ‘open’ was gegeven. Bij dat signaal ging Stefan inderdaad er nogmaals als een speer vandoor echter nam een tegenstandster wel heel erg de binnenbocht waardoor Stefan niet op het hoogste schavotje wist te eindigen. Achteraf protest bij de scheidsrechter bleek helaas geen zin te hebben. Elke en Kerstin eindigden ook nog met beiden een hele mooie top 5 plek.

Tegelijkertijd met de instappers reden de beginners met voor IJzersterk Imke, Anneke en Francine in de gelederen. Hierbij was flink wat overtuigingskracht nodig om Anneke over te halen om mee te doen, maar dat leverde geen windeieren op: de wedstrijd eindigden namelijk in een massasprint waarbij Imke (2de) en Anneke (3de) heel snel bleken te zijn en erg dichtbij de winst eindigen. Ook Francine eindigden keurig in het peloton. De nummer 1 reed ook in een IJzersterk jasje, Tjalle is namelijk de vriend van Froukje de Boer.

Hierna was het de beurt aan de Aspiranten met Joris, Bram en Evert. Hier werd vrij ‘laf’ gekoerst, alleen Joris kon het toch niet laten om een paar rondjes op kop te gaan rijden. In de sprint bleken Evert (1ste) en Bram (2de) duidelijk het snelst te zijn. Hierbij natuurlijk de kanttekening dat Evert wel een beetje onder zijn niveau mee deed, dit omdat hij geen zin had “om helemaal naar de klote te gaan”.

Het gevorderden- en elitepeleton

Als laatste was het aan de gevorderden (Vincent, Jordi en Sonja) en de elite met beiden Gijsen, Erik en Janneke. Vincent wilde eigenlijk niet mee doen omdat zijn benen dit jaar nog niet echt mee willen werken maar ook hij werd toch nog overgehaald. De wedstrijd bleek een speeltuin voor Gijs Boer, waarbij er flink werd gespeelt met de tegenstanders: af en toe een rondje flink gas geven om dan het hele peloton uit elkaar te slaan. Om even later rechtop te gaan staan zodat iedereen weer terug kon komen. Gijs bleek ook in de laatste ronde de sterkste te zijn, alhoewel het beloofde rondje 23 uit bleef, andere Gijs (van Dorst) wist in zijn kielzog ook op het laatste treetje op het podium te bemachtigen. Sonja zette een sterke prestatie neer door de wedstrijd uit te rijden, terwijl Janneke haar krachten aan het meten was met de snelste mannen. Jordi kwam van de gevorderden als eerste over de streep terwijl ook Vincent (met zijn zware benen) gewoon heel netjes derde werd!

Na al deze successen moeten we onze klassementen natuurlijk gaan verdedigen in de volgende 3 BGP marathons. De eerst volgende staat gepland op 18 december, dit is tijdens onze tentamenweek maar een beetje beweging tussen het studeren kan helemaal geen kwaad!

Op het NSK afstanden van 10 en 11 november waren Jordi, Bram, Stefan en Martijn aanwezig. Op de 500 meter op zaterdag werd zeer verdienstelijk gereden, waar Stefan en Martijn beiden een PR wisten te rijden. Vervolgens was het op de 1500 meter tijd voor de strijd tussen Martijn en Stefan, die uiteindelijk eindigde in het voordeel van Stefan: met veertien honderdste verschil! Naast Martijn en Stefan reed ook Bram naar een PR op de 1500 meter.

Jordi in actie!

’s Avonds was het tijd voor een groots feest om deze mooie prestaties te vieren!

De volgende dag schaatste Bram ook nog de 1000 meter, waar hij bijna 5 (!) seconden van zijn PR reed.

Geef een reactie