Marathons

Bij marathonschaatsen schaats je niet alleen in de wedstrijdbaan maar schaats je met een heel peloton. Er wordt vaak een afstand van 15 tot 125 ronden afgelegd op een 400 of 333 meter baan en op natuurijs worden nog langere afstanden afgelegd.
Binnen IJzersterk worden er drie verschillende competities gereden. Daarnaast is er aan het einde van het seizoen ook nog het Nederlands Studenten Kampioenschap Marathon.

Baanmarathons.
Als eerste zijn er de baan marathons in Nijmegen. Dit zijn 3 of 4 korte marathons georganiseerd door de Nijmeegse schaats vereniging. Bij deze marathons zijn er vier niveaus waar je in deel kan nemen, dus voor echt ieder niveau schaatser is het mogelijk om deel te nemen. Ook word de eerste helft van deze wedstrijden geneutraliseerd gereden, zodat iedereen in 1 groep blijft rijden. De baanmarathons worden over het algemeen goed bezocht door IJzersterk leden. Voor meer info zie: https://www.bgpnijmegen.nl/wedstrijden/marathons/. De data voor deze marathons in het seizoen 2022/2023 zijn vooralsnog niet bekend.

Regio Oost.
Als je wat fanatieker marathon wilt rijden zijn er de regio oost wedstrijden, waar je een wedstrijd licentie voor nodig hebt. Dit zijn 8 marathon wedstrijden in Nijmegen, Deventer, Enschede en Dronte. Waarbij er voor IJzersterk leden de mogelijkheid is om C1, C2 en Dames regionaal niveau te rijden. Elk jaar rijdt een aantal IJzersterkers deze competitie. Voor meer info zie http://www.knsbgelderland.nl/97-marathon.

Noord Oost competitie.
De Noord Oost competitie wordt verreden over 6 banen in het Noord Oosten van het land en heeft de zelfde niveaus als de regio Oost competitie en ook hier heb je een wedstrijdlicentie voor nodig. De pelotons van de Noord Oost competitie zijn over het algemeen beter gevuld en dit is ook de reden waarom een aantal dames van IJzersterk deze competitie rijden. Voor meer info http://www.marathonschaatsenregiono.nl/.