SoftELS IUT in Thialf!

Afgelopen weekend was het weer raak, de studentenschaatsers mochten aantreden op het heilige ijs van Thialf, waar vele topschaatsers échte kampioenen zijn geworden en nu dus ook de kans aan ons. Om überhaupt mee te mogen doen moest er echter wel met ellenbogen gewerkt, maar vooral een goede typcursus verhoogde de inschrijvingskansen. Internet in Wageningen bleek echter niet zo snel, want er was geen IJzersterker in de top 60 van de inschrijflijst te bekennen… Gelukkig stonden er wel 12 in het rechter rijtje van de lijst.

Het SoftELS IUT is de ideale wedstrijd om nog op het einde van het seizoen een pr te gaan rijden. De week voor deze belangrijke wedstrijd bleek tot ieders verrassing dat het toch nog mogelijk is om natuurijs te schaatsen. Wij als IJzersterkers hebben daarom ons, goed herkenbaar in onze koeienjasjes, voorbereid op de geul. Daar hebben wij onze schaatsen bot gereden, geknokt tegen de wind en kou en vooral leren schaatsen op de ontstane heuvels (of misschien zelf bergen?) in het ijs. Al deze eigenschappen lijken niet nodig te zijn op het ijs van Thialf, echter werd er wellicht mede hierdoor, door 8 IJzersterkers oude pr’s uit de boeken gereden!

Bij binnenkomst van de hal konden nog wat schaatstechnieken afgekeken worden bij echte toppers als Ireen Wüst, Hein Otterspeer, de Japanse selectie en ook Sven Kramer werd nog gespot. Veel tijd had niet iedereen, want de messen moesten letterlijk en figuurlijk nog geslepen worden. Dit IUT is de enige wedstrijd waar de dames en heren tegen elkaar strijden, hierbij werd eerst een 500 meter afgewerkt en dan een 1000m voor de C categorie en een 1500 voor de A en B categorieën.

De 500 meter in de C categorie leverde nog geen pr’s op voor Anna, Martijn of Liza. Anna haalde wel een mooie 6e plaats. In de A en B categorieën kwamen de andere 9 IJzersterkers aan de beurt. Anouk bleek in een nieuw persoonlijk record de snelste in een tijd net onder de 44 seconden. Daarnaast was ook Francine (50.38) sneller dan ooit.

Op de langere afstand (1000 of 1500) werd er nog meer geschitterd door de aanwezige IJzersterkers. Anna zette een nieuwe beste tijd (1:49.73) en was Martijn B de eerste op de 1500 die meer dan een prima tijd neerzette (2:17.63) en daarmee 3 seconden sneller was dan afgelopen jaar. Echter dook Bram (2:16.14), met wat extra vetten van het broodje kroket tussen de afstanden, hier nog onderdoor. Anouk reed ook alweer haar tweede pr op de avond (2:13.40), dat moet echter nog wel sneller kunnen. Dat goede voorbeeld werd gegeven door Francine die maar liefst 14 seconden van haar beste tijd wist af te snoepen! Dit leidde bij Francine tot een enorme uiting van verbazing en blijdschap.

Francine onderweg naar een fantastisch pr!

Stefan wist door een flinke verbetering afstand te nemen van Martijn op de 1500 meter; dit verschil was bij het Skeuveltoernooi nog 4 tienden, hierna was een herstelbad wel verdiend. Ook Meike wist goed gebruik te maken van het snelle ijs van Thialf (2:30.82). Verder waren ook nog Vincent (kom op jongen, volgend jaar ga ook jij weer vliegen!), Jordi, Imke (de ananassap was het echter wel waard) en Liza aanwezig, zij hadden hun vizier daarentegen al op volgend seizoen gericht.

De onmisbare groepsfoto

De volgende afspraak is alweer de aller- állerlaatste: De Lacustris Final races! Hierbij gaat er ook onderling uitgemaakt worden, wie de snelste en sterkste IJzersterkers zijn op dit officieuze clubkampioenschap.

Geef een reactie