Snel Skeuveltoernooi

Op zaterdag 17 en zondag 18 februari vond het Skeuveltoernooi weer plaats. Met een zestal IJzersterkers en een bijna IJzersterk-lid reisden we dus af naar het verre oosten, Enschede!
Jordi, Vincent en Martijn van Sluijs waagden zich aan het allroundtoernooi, wat inhield dat ze de eerste dag een 500 meter en 3000 meter reden en de zondag een 1500 en een 1000 meter en de snelste mannen mochten in plaats van een 1000 meter een 5000 meter rijden.

Anouk en Liza deden mee aan het allroundtoernooi voor de vrouwen. Zij mochten een 500, 1500, 500 en 1000 meter rijden, en de snelle vrouwen mochten een 500, 1500, 1000 en 3000 meter rijden.
Bram en Stefan hielden het bij de sprintafstanden en mochten zowel zaterdag als zondag een 500 en 1000 meter rijden.

Het toernooi begon met in de eerste rit gelijk de eerste IJzersterker; Liza mocht als eerste beginnen. Dit resulteerde in een tijd een kleine 2 seconde langzamer dan haar PR. Bij dezelfde 500 meter reed Anouk ook een mooi PR van bijna 2 seconden. Na de dames allround was het de beurt aan de heren sprint. Stefan begon met een voor zijn doen goede 500 meter, hij was namelijk precies 3 seconden sneller dan z’n PR. Voor Bram startte het Skeuveltoernooi helaas iets minder soepel, hij begon namelijk met een valse start en bij de tweede start ging hij helaas onderuit. Daarna mochten de mannen van de wat langere adem het proberen op de 500 meter. Als eerste was Martijn aan de beurt, die helaas in de laatste bocht, voor de eerste keer tijdens dit toernooi, het ijs van dichtbij ging bekijken.

Vincent reedt ook een aardige 500 meter voor zijn doen, ook al had hij nog wat zware benen na Inzell (heeft de deegroller toch niet goed genoeg gewerkt?) reed hij maar een halve seconde boven zijn PR. Bij de 500 meter van Jordi leek het er een beetje op dat hij alvast zijn benen wilde sparen om een goede 3000 meter te rijden.

Na de 500 meters begon de 1500 meter voor vrouwen allround waarbij Liza een aantal seconden sneller was dan tijdens het NSK allround in Utrecht. Dus daar was ze al behoorlijk blij mee. Anouk ging ook wel lekker bij de 1500 meter met een nieuw PR en de tweede tijd van alle dames!
Daarna was het tijd voor de 1000 meter van de heren sprint. Hierbij reed Stefan zo snel dat hij op de 1000 meter net onder de limiet tijd reed voor de B-categorie. Stefan weet nog niet echt of hij hier nou wel of niet blij mee moet zijn… Bram reed ook een degelijke 1000 meter.

Toen kwamen we aan bij het spektakelstuk van de dag. De 3000 meter voor de heren allround. Martijn mocht als eerste IJzersterker in actie komen. Zijn doel was om onder de 7 minuten te rijden, wat helaas net niet is gelukt doordat hij opnieuw onderuit ging in de bocht die hij ondertussen wel goed kent van dichtbij. Desalniettemin heeft Martijn toch genoten van de 3 km ook al was het behoorlijk afzien. Na Martijn was Vincent aan de beurt als volgende IJzersterker. Helaas zaten z’n benen nog steeds vast en lukte het hem niet om een PR te rijden. Maar het was hem dit keer wél gelukt om goed te wisselen dus dat is ook wel een complimentje waard! Daarna mocht Jordi laten zien wat hij kon. Met bijna alleen maar rondjes in de 35 seconden reed Jordi voor het eerst sinds lange tijd naar een PR op de 3000 meter! En daar was Jordi terecht heel blij mee. Hij zette met z’n nieuwe PR ook nog eens de zesde tijd neer, wat betekende dat hij zich plaatste voor de 5000 meter van zondag.

Na de eerste wedstrijddag was het tijd om naar het feest te gaan in de Boortoren. Daarvóór wilden we eerst nog even onze tassen kwijt, maar dat bleek moeilijker dan gedacht door dubbel geboekte blokhutten op de campus. Uiteindelijk werd het probleem opgelost door de IJzersterkers te laten slapen in het lekker warme hotel op de campus.
Helaas had Bram op de ijsbaan nog niet echt zijn kwaliteiten kunnen laten zien, maar gelukkig ging dat wel goed bij het feest. Zijn team bemachtigde namelijk de tweede plaats bij het barklunen, vlak achter het barteam.

De zondag begon met het kijken naar de Olymische Spelen en een lekkere pastabuffet. Daarna was het tijd om naar de ijsbaan te gaan en te kijken of het schaatsen nog een beetje ging na een geslaagd feest de avond daarvoor.

Helaas bleek het voor iedereen net iets langzamer te gaan dan de dag ervoor. Of dat kwam doordat de kwaliteit van het ijs slechter was of het andere reden zal voor altijd de vraag blijven. Liza en Stefan reden beide een iets langzamere 500 meter dan de dag ervoor. Bram reed wel sneller doordat hij vandaag wel bleef staan op de 500 meter.

Vincent en Martijn reden helaas ook niet de 1500 meter die ze gehoopt hadden. Martijn wilde voor de laatste keer dit toernooi nog even goed afscheid nemen van zijn geliefde bocht en ging dus nogmaals onderuit, maar hinderde ditmaal door z’n val zodanig de tegenstander dat hij zelfs een DQ achter z’n naam kreeg staan. Bij Jordi ging de 1500 meter helaas ook niet zo lekker waardoor het spannend was hoe z’n 5000 meter zal gaan.

Anouk had nog wel een mooi lichtpuntje tijdens de zondag van het toernooi door een PR te rijden op de 1000 meter. Bij de 1000 meter voor Liza, Stefan, Bram en Vincent ging het helaas ook weer iets minder snel dan de zaterdag. Martijn reed nog wel een PR op de 1000 meter ook al deed hij rustig aan in de bochten om te voorkomen nogmaals te vallen. Uiteindelijk bleek de oorzaak te zijn dat er een botte plek op z’n schaats zat. Anouk had bij haar 3000 meter een mooie tweede tijd neergezet met helaas net geen PR. Jordi schaatste voor het eerst in zijn leven een 5000 meter, dus wat hij ook deed, het werd sowieso een PR. Maar Jordi heeft ook nog eens een hele mooie tijd neergezet met rondjes 36 à 37.

Al met al was het een mooi toernooi en een zeer geslaagd weekend in Enschede.

Geef een reactie