Buitenlandreis

Op zaterdag 1 februari had zich een groep van zes IJzersterkers verzameld bij het busstation in Wageningen om de reis naar Berlijn te wagen. Na een busritje naar Arnhem, waar het zevende IJzersterk lid, Persijn, zich op Arnhem Centraal bij de rest van de kudde voegde, pakten we de trein richting Duitsland. De reis begon al goed met spelletjes in de trein en op het station Duisburg waar we een uur overstaptijd hadden. We hadden twee vierzits bankjes met tafels geclaimd, er zat nog een oud vrouwtje die onze spelletjes erg interessant vond. Toen we in Berlijn aankwamen had Samantha het goede idee om eerst iets te eten op Berlin Haubtbahnhof; ze wist daar namelijk nog een lekker eettentje. Het station bleek echter zo groot dat het nog even goed zoeken was (er vertrokken van 5 verschillende verdiepingen treinen/trams), maar uiteindelijk hadden we heerlijk pizza gegeten.

Na een uurtje in de tram te hebben gezeten kwamen we aan bij ons hostel, waar we een twee (eigenlijk vier) persoons vrouwenkamer en een zespersoons mannenkamer hadden. In de mannenkamer bleek echter ook een andere gast te logeren, waarvan het leek alsof hij al maanden in die kamer woonde. De volgende dag bleek onze kamergenoot 5 extra kamergenoten niet zo prettig te vinden en was hij ergens anders naartoe verhuisd. 

Op zondag begonnen we met waarvoor we naar Berlijn gekomen waren, namelijk schaatsen! Dat deden we dan ook twee keer per dag met hele fijne trainingstijden. We begonnen namelijk pas om 9:00 uur ’s ochtends, dus we konden uitslapen- relatief 😉. Tijdens deze trainingen hadden we de eerste dagen privé training onder leiding van onze voorzitter, Gijs, die net terug was gekomen van de Weissensee. Gijs had een goed trainingsschema opgezet, waarbij de ochtend gefocust was op techniek en in de middag een zwaardere training om de geoefende techniek om te kunnen zetten naar hard schaatsen. De eerste dagen hadden we de hele ijsbaan voor onszelf en was er een hoop publiek op het kleine baantje en de ijshockeybaan in het midden die ons erg indrukwekkend vonden. De laatste dagen konden we trainen samen met de Claudia Pechsteins van de toekomst. 

Op zondagavond bleek een vriend van Joris een  optreden te verzorgen in een pub met Ierse muziek waar een groot deel van de groep langs is geweest. Dit was erg leuk en het bier was ook erg lekker, vooral de Berliner Weisse viel goed in de smaak. Maandag hebben we naast de trainingen vooral spelletjes gedaan, met name Code Names viel goed in de smaak. De associatiekunsten van Persijn en Stefan zullen ons nog lang heugen. Dinsdag hadden we een alternatieve tour door Berlijn gedaan. Hier kregen we een interessante rondleiding langs een aantal squads (krakers communities), bijzondere muurschilderingen en graffiti, hippe wijkjes en een bijzonder huis op de grens van Oost en West Berlijn. Aan het einde van de rondleiding kwam er nog een interessante discussie over gentrificatie tussen een Duitse vrouw en onze gids. 

Woensdag was alweer onze laatste dag, waar Gijs de mogelijkheid had om ons af te matten tijdens een ijstraining. Dat was zeer goed gelukt. Aan het einde van de training hebben we zelfs nog een rondje met blote voeten over het ijs gelopen! Een deel van de groep heeft op woensdag middag nog een interessante en indrukwekkende rondleiding gevolgd door de Stasi-gevangenis die op 500 meter van ons hotel bleek te zitten. Na de laatste middagtraining was iedereen kapot, maar moesten we nog één sprintje trekken naar de tram, zodat we op tijd in de pub (dezelfde als zondag) aankwamen om onze kennis te testen met een pubquiz. De eerste ronde, de easy ronde, bleek voor ons helaas behoorlijk lastig, aangezien dat vragen over het nieuws waren en wij de hele week vooral geschaatst hadden en dus niet zo erg met het nieuws bezig waren geweest. We hadden op miraculeuze wijze wel het antwoord goed op de vraag hoeveel Duitse deelstaten kleiner zijn dan Berlijn qua inwoneraantal. Dit antwoord hadden we goed door het gemiddelde van ons zevenen te nemen. Uiteindelijk zijn we keurig niet laatste, en ook geen één-na-laatste geworden!

Op donderdag konden we rustig ontbijten en ons langzaamaan opmaken voor de terugreis. Helaas was dat alweer het einde van een hele geslaagde, gezellige en super leuke schaatsweek in Berlijn! We kijken nu alweer erg uit naar de buitenlandreis van volgend jaar. 

Geef een antwoord